Практичні психологи ЗНЗ готують учнів до сімейного життя

01.12.2014 15:16

Практичні психологи ЗНЗ готують учнів до сімейного життя

Головним завданням школи є підготовка підростаючої молоді до майбутнього життя. Розуміння цього спонукає педагогів, психологів та всіх небайдужих активно шукати шляхи, що допоможуть молодим людям самостійно, свідомо і творчо реалізовувати себе в сучасному світі. Одним із просторів самореалізації є сім’я. Саме в сім’ї формується майбутнє людини і людства. Однак дуже часто можна почути думки з приводу того, що сім’я втрачає своє ціннісне значення для сучасної людини. Постійно зростаюча кількість розлучень, народження дітей поза шлюбом, багато самотніх людей дітородного віку, на жаль, підтверджують це. Отже, потрібно говорити з учнями не просто про створення сім’ї, а про побудову щасливої сім’ї.

 

Проблеми підготовки молоді до сімейного життя розглядались на семінарі-практикумі практичних 

психологів, який відбувся 25 листопада 2014 року на базі ЗОШ № 17 міста Луцька.

У своєму виступі заступник директора школи Інна Савчук наголосила на тому, що потрібна системна, 

 

комплексна робота школи і сім’ї з формування сімейно-побутової компетентності 

школярів та готовності до усвідомленого батьківства.

         Завідувач Центру ППСР Ольга Матвійчук розкрила потенційні можливості факультативного курсу як форми організації освітньої діяльності, яка надає можливості проведення практичних робіт, консультування з окремих питань та представила  державну программу курсу «Сімейні цінності».

У виступах соціальних педагогів Ольги Щурук (НВК №10) та Наталії Гаць (ЗОШ №11-колегіум) представлено методи сімейного виховання та стратегії створення сприятливого середовища для розвитку особистості.

Практичний психолог ЗОШ № 17 Людмила Кравчук зазначила, що учні з допомогою інтерактивних форм

 

 навчання отримують наочний досвід взаємостосунків між чоловіком і дружиною, сповнених любові, взаємоповаги, 

радості, гідності, відвертості, теплоти.  На відкритому занятті з учнями на 

тему «Народження сім’ї» була надана можливість кожному учню узагальнити існуючі уявлення про сім’ю і 

на цій основі створити своє бачення щасливої сім’ї, не копіюючи при цьому загальновідомі зразки, які часто нав’язуються засобами масової інформації.

 

 Підсумовуючи роботу семінару, методист Центру ППСР Валентина Стасюк порекомендувала фахівцям  обов’язково зосереджувати увагу учнів на необхідності свого постійного розвитку як запоруки створення 

власної щасливої сім’ї в майбутньому. Саме вміння вибудовувати гармонійні стосунки з матір’ю та батьком, з усіма родичами є дуже важливим кроком на цьому шляху.